Hassan

Wij zijn uit Syrië, in de buurt van Aleppo. Ik ging er naar de lagere school. Maar toen gingen de scholen dicht door de bombardementen en besloot mijn vader te vertrekken. Turkije was het dichtstbij.We trokken naar een plek niet ver van de grens. Ik was negen. We leerden er een boer kennen die voorstelde dat we voor hem zouden werken; hij zou ons kost en inwoning geven en op het einde van het jaar zouden we betaald krijgen. Maar toen het zover was, betaalde hij niet. We hebben een lening opgenomen om een appartement te huren.

Gina

We hadden het zwaar te verduren in Kinshasa. Ik heb er lang over nagedacht, maar uiteindelijk besliste ik om toch te vertrekken. Ik geraakte in Turkije waar ik een jaar ben gebleven en vervolgens stak ik over naar Griekenland. Van de 70 euro die we in het vluchtelingenkamp Moria per maand kregen, heb ik geld opzijgezet om een ticket naar Brussel te kunnen betalen. Ik kwam aan in Charleroi met twee euro op zak. Een luchthavenmedewerker die Lingala sprak, vroeg me of ik hier familie had.

Lahcene

Na mijn scheiding was ik erg van slag. Het enige waar ik aan kon denken was dat ik weg wilde uit Algerije. Het lot bracht me naar België. Ik reisde naar Spanje met het vliegtuig en dan naar België met een vrachtwagen, dat was tien jaar geleden. Ik werkte op bouwwerven en sliep op de werf zelf of in leegstaande gebouwen, elk van ons nam een kamer. Er waren vooral Marokkanen en Afrikanen, niet veel Algerijnen. We probeerden rond te komen, da’s alles.

Mariana

Ik ben Roemeense. Mijn moeder stierf toen ik 13 was en toen mijn vader hertrouwde, waren mijn broer en ik er plots teveel aan. Ik wilde bij het leger, maar dat weigerde hij. Dus studeerde ik voor boekhouder. Mijn eerste man kwam uit Zaïre, ik ontmoette hem tijdens zijn studie landbouwwetenschappen. In 1982 trokken we naar Zaïre. Daar vond ik werk in een Belgische textielfabriek, als diensthoofd. Maar tot mijn grote verbazing werd van mij ook verwacht dat ik zou instaan voor de zevenentwintig familieleden die op ons stuk land woonden, terwijl mijn man ook andere vrouwen had.

17 jaar
32 jaar
52 jaar
65 jaar